How to Prepare Perfect Patin tempoyak

Posted on

Patin tempoyak. Dikatakan juga keenakan gulai tempoyak sebenarnya terletak pada tempoyaknya, cukup masam tempoyak sedaplah gulainya. Masak Tempoyak Ikan Patin Versi Asli Temerloh. Brengkes patin tempoyak, is one of the most popular traditional dishes in Palembang.

Patin tempoyak Tempoyak atau tempuyak adalah masakan yang berasal dari buah durian yang difermentasi. Tempoyak merupakan makanan yang biasanya dikonsumsi sebagai lauk saat menyantap nasi. Katso käyttäjän AF Ikan Patin Tempoyak (@afpatintempoyak) Instagram-kuvat ja -videot. You can cook Patin tempoyak using 6 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Patin tempoyak

  1. It’s 1 of ekor ikan patin.
  2. Prepare 1 inchi of kunyit hidup.
  3. You need 4 of sudu besar tempoyak.
  4. It’s 20 of biji cili padi(tak suka pedas boleh kurangkan).
  5. Prepare Sedikit of daun kesum.
  6. You need 1 of sudu besar garam/secukup rasa.

Tempoyak was one of those things I never knew existed, and then I saw everywhere. The first time I heard of of it we were in Jerentut, the main city near Taman Negara National Forest. Gulai Tempoyak Ikan Patin salah satu gulai kampung kegemaran aku sejak dulu hingga kini, lebih-lebih lagi jika ikannya adalah dari sungai Pahang. Kalau yang belum pernah rasa patut mencubanya.

Patin tempoyak step by step

  1. Bahan bahan yg diperlukan.
  2. Ikan patin yg siap dibersihkan..
  3. Kisarkan tempoyak,cili,kunyit dengan sedikit air.(nak tumbuk guna lesung pun boleh).nak senang dan mudah kita kisar kan saja.dah kisar masukkan kedalam periuk yg diisi ikan..
  4. Isikan air secukupnya.jika kuah masih pekat boleh tambahkan sedikit air.masukkan daun kesum.biarkan sehingga mendidih dan masukkan garam secukup rasa.biarkan mendidih dengan api sederhana selama 10 minit.siap dan boleh dihidangkan..
  5. Gulai ikan yg siap dimasak dan dihidangkan.boleh la menjamu selera..

As Salam, Tips dan Cara Masak Ikan Patin Tempoyak Asli Yang Sedap- Kali ini saya nak kongsikan cara saya masak ikan patin tempoyak yang macam orang Temerloh suka makan tu.heheh. Order from Patin Tempoyak online or via mobile app We will deliver it to your home or office Check menu, ratings and reviews Pay online or cash on delivery. © Provided by New Straits Times Pahang's famous dishes, ikan patin tempoyak with plain rice. -nstp/aizuddin saad. restoran ikan patin di kuala lumpur, ikan patin tempoyak kl, kedai gulai patin tempoyak di kuala lumpur, ikan patin masak tempoyak di kuala lumpur, tempoyak around wangsa maju, It is an icon. Buat yang belum tau, langsung aja simak videonya sampai habis ya. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #AnekaPepes. Löydä HD-arkistokuvia ja miljoonia muita rojaltivapaita arkistovalokuvia, -kuvituskuvia ja -vektoreita Shutterstockin kokoelmasta hakusanalla patin tempoyak. Pernahkah anda makan ikan patin masak tempoyak?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *